Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Röster i media 8 mars

Idag märks flera av institutionens forskare i tidningarna med anledning av Internationella kvinnodagen 8 mars.
Dagstidning

Sydsvenskan skriver om arbetslivskritik, Feminismen behöver ett vrål i stället för hopbitna käkar, och hänvisar till den alldeles färska antologin "Ambivalenser och maktordningar - feministiska läsningar av nyliberalism" (red. Siv Fahlgren, Diana Mulinari och Angelika Sjöstedt Landén). Bland annat nämns Kerstin Sandells bidrag om depression, arbetsliv och antidepressiva medel.

Kerstin Sandell skriver att det är som om hennes material skriker om ökande orättvisor, ökande stress i arbetslivet, ökande ohälsa – samtidigt som ingen artikulerar detta. ”Det känns nästan som om jag tittar på en film där någon skriker, men ljudet är avstängt så att jag inte hör något”, skriver Sandell.

Metro slår hål på myter om feminism med hjälp av Rebecca Selberg: Experten slår hål på 8 myter om feminism, ett exempel:

Myt: Alla feminister röstar vänster
- En del feminister röstar vänster, en del feminister röstar höger, en del feminister röstar inte alls, en del feminister röstar bara i Melodifestivalen, en del feminister röstar bara i kommunalvalen för de har inte medborgarskap.

Dagens ETC uppmärksammar regeringens flyktingpolitik och intervjuar Helle Rydström: Feministisk politik slår mot kvinnor och barn på flykt, Tidningen lyfter fram anhörighetsinvandringen som en viktig del av asylrätten - särskilt för kvinnor och barn. Resan till Europa över Medelhavet är farlig och dyr och då satsar flyende familjer som regel på att först skicka unga män. Tanken är sedan att resten av familjen ska kunna komma efter när männen fått asyl. Men med regeringens senaste förslag stängs den dörren för många.

– Vi ser också i vår forskning om katastrofområden att vid en systemkollaps ökar det sexuella våldet och kvinnor och barn blir utsatta för systematiska övergrepp, säger Helle Rydström. Man gör också illa kvinnor som hämndaktion. Att begränsa möjligheterna för de som blir kvar att komma hit drabbar kvinnor hårt, säger hon.


Senaste artiklar

2017-11-07
Congratulations to our colleagues Helle Rydström and Maria Tonini
Congratulations to our colleagues Helle Rydström and Maria Tonini
2017-10-10
Dr. Anindita Datta guest researcher at SASNET
Dr. Anindita Datta guest researcher at SASNET
2017-09-14
KRIS: Kritiska studier av kris
KRIS: Kritiska studier av kris
2017-09-14
Global Gender Matters Workshop's programme is now available
Global Gender Matters Workshop's programme is now available
2017-09-07
Guest Professor Irene Padavic will be at the department between 5-15 th September
Guest Professor Irene Padavic will be at the department between 5-15 th September

Genusvetenskapliga institutionen
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14, Hus M, Lund
Postadress: Box 117, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)

Samhällsvetenskapliga fakulteten