Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Jonas Forsbacka

Jonas forsbacka

Jonas har tidigare läst journalistik och kommunikation vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet i Finland. För tillfället läser Jonas Masterprogrammet Genus, migration och social rättvisa och har gjort praktik på Gleerups i Malmö


Varför valde du att göra praktik? 
– Jag kände att jag vill ta chansen att få arbetserfarenhet och vidga mina vyer utanför akademin, men ändå arbeta med feminism och teoretiska grejer som relaterar till genusvetenskap. Och jag ville hemskt gärna jobba med något som jag aldrig tidigare jobbat med. Och så blev det. Sedan ska jag kanske inte hymla med att jag också kände att en praktikkurs är en välbehövd paus från att läsa kurslitteratur, och i stället fokusera på något praktiskt. Under nästa vår skriver jag ändå min masteruppsats, så jag behöver inte vara utan litteraturen så länge. 


Vilka kunskaper har praktiken gett dig? 
– Jag jobbar på ett förlag som utvecklar och ger ut skolböcker och läromedel och gör jämställdhets- och mångfaldsanalyser av läromedlen, för internt bruk. Det har gett mig erfarenhet av att liksom ”jobba med feminism”. Det är superkul. Och så har det gett mig ett större självförtroende. Jag märker hela tiden att jag faktiskt kan använda mig av den teoretiska kunskap jag fått från studierna i praktiken. Jag tror att det har varit en viktig sak för mig, särskilt också eftersom det kanske finns en fördom om att genusvetenskap är ”frånkopplat från verkligheten” på nått sätt. Det stämmer inte. 


Har du några goda råd när man söker praktikplats? Hur gick du tillväga? 
– Jag tror inte att jag överdriver när jag säger att jag kanske mejlade och ringde närmare tjugo olika praktikplatser. Både företag och organisationer som hade praktikprogram och annonser ute, men också företag som jag annars var intresserad av. Jag är ingen expert på detta, men mina tips är att börja söka i god tid och att inte vara rädd för att mejla och ringa. 


Hur ser du på ditt framtida arbetsliv? 
– Jag ser positivt på min framtid och tror att jag hela tiden i och med mina studier gör mig mer attraktiv på arbetsmarknaden. Och detta var verkligen inte helt självklart för mig att jag skulle känna när jag inledde studierna. Jag har alltid tyckt om akademiska studier, men i ärlighetens namn känns det ju inte som att de per automatik leder till en massa nya arbetsmöjligheter precis. Men ja, jag menar, jag känner att jag kan något som är viktigt, och som verkligen behövs ute i samhället. Och framförallt lär jag mig saker som jag själv också vet att jag vill jobba med. Just nu tror jag att jag kommer att söka mig tillbaka till journalistiken eller på annat sätt jobba med medieinnehåll. Och jag tror att det kommer att vara minst dubbelt så kul med all ny kunskap jag har fått sedan senast.