Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Alumn: Charlie Klang

Verksamhetsutvecklare och föreläsare

Vad har du gjort sedan du tog examen?

Sedan examen har jag på olika sätt arbetat med frågor som berör jämställdhet i byggbranschen. Det är en mansdominerad bransch där det finns flera utmaningar i att rekrytera och bevara kompetens på grund av tuffa attityder och exkluderande språk. Jag har bland annat varit anställd i fackförbundet Byggnads och arbetat i ett statligt finansierat projekt. Jag startade ett eget företag så att jag kunde föreläsa för företag och skolor om maskulinitet, machokultur och våld. Därefter anställdes jag av ett byggföretag i uppdrag att planera och leda ett projekt som skulle undersöka anställdas mående och trivsel kopplat till språk och jargong. I projektet gjorde jag en enkät, flera intervjuer och runt tjugo workshops som täckte alla anställda. Arbetet sammanfattade jag i en rapport som släpptes under Sila Snacket, ett initiativ vi startade samtidigt. Sedan dess har jag varit heltidsanställd i samma byggföretag för att driva vidare Sila Snacket.

Vad arbetar du med nu?

Jag är verksamhetsutvecklare och föreläsare i Sila Snacket som har ett fokus på att utbilda om inkluderande jargong och civilkurage i byggbranschen och skapa samarbeten med företag.

Varför valde du att läsa genusvetenskap?

Jag visste inte mycket om programmet i förväg men var väldigt nyfiken och hade ett stort intresse för ämnen som normer och jämställdhet. Jag var inte alls beredd på att utbildningen skulle berika mitt liv så mycket som det gjort och att genusvetenskapen skulle få mig att återvända till byggbranschen för att arbeta med samma kultur som fick mig själv att lämna.

Hur ser en dag på jobbet ut?

Mitt jobb är väldigt varierande som föreläsare. Ibland har jag lugna dagar på kontor där jag kan planera, skriva material, ha möten med företag och göra administrativa uppgifter. Andra dagar kan vara väldigt intensiva fyllda med resande, workshopande och boende på annan ort. Oavsett så har jag ett ytterst socialt arbete och är konstant i kontakt eller samtal med andra människor.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt nuvarande arbete?

Det fina med genusvetenskap är att utbildningen påverkar allt man gör i arbetslivet även om man inte explicit arbetar med genusvetenskapliga frågor. Ett exempel är de workshops jag håller nu som bygger på teman om gemenskap, jargong och civilkurage. Min kompetens som genusvetare är central till att förstå dessa teman och kunna bryta ner dem för andra. Det bygger på analys av både makt och normer och dessa har jag med mig från min utbildning. Oavsett vad det är så gör en genusvetare det lite annorlunda och ofta med ett perspektiv som annars saknas!

Vad anser du att en genusvetare kan bidra med på arbetsmarknaden?

Jag tror att genusvetare övergripande bär med sig ett mycket analytiskt perspektiv där vi ser saker lite annorlunda. Funderar lite mer eller ifrågasätter lite oftare. Arbetsmarknaden för en genusvetare är väldigt bred och vi gör alla väldigt olika saker, men jag tror det analytiska perspektivet har vi gemensamt och det går att applicera på allt vi gör. Att vara nytänkande och komma med nya perspektiv är nödvändigt för såväl ideella organisationer som vinstdrivande företag som investerar i mångfald.
 

Fotografi på Charlie Klang framför en byggnad under konstruktion.

Namn: Charlie Klang

Utbildning:
Kandidatexamen i genusvetenskap på Lunds Universitet

Arbetsplats:
Sila Snacket, drivet av TL Bygg i Stockholm

Arbetstitel:
Verksamhetsutvecklare och föreläsare