Ny student
Välkommen till Genusvetenskapliga institutionen
Den här informationen riktar sig till dig som har blivit antagen till en kurs eller ett program hos oss på Genusvetenskapliga institutionen. Med nedan information hoppas vi göra terminsstarten lite smidigare för dig.
- Antagning
- Välkomstbrev
- Checklista nya studenter
- Canvas läroplattform
- Litteraturlistor, scheman och bibliotek
- Pedagogiskt stöd
- Informationsträff om stödfunktioner vid Lunds universitet
- Novischperiod
Antagning
Du kommer få ett välkomstbrev från institutionen till din mejl senast två veckor innan terminsstart. För dig som har sökt på sen anmälan så kommer välkomstbrevet skickas till dig i dagarna efter din antagning.
Generella frågor om din anmälan och antagning
För frågor om din anmälan, registrerade meriter och antagningsbesked kan du kontakta Antagningsservice.
För frågor om behörighetsbeslut och urval kontakta Antagningsavdelningen vid Lunds universitet.
Vanliga frågor och svar om anmälan och antagning.
Sen anmälan
Den 14 juli öppnar sen anmälan. När du har blivit antagen får du ett välkomstbrev, har du inte fått något välkomstbrev en vecka innan terminsstart så kan du kontakta studievägledarna.
Antagning till Masterprogrammet
Ansöker du till vårt Masterprogram? Glöm inte att ladda upp din kandidatuppsats på antagning.se, detta är en avgörande del i vår behörighetsbedömning till programmet.
Vanliga frågor och svar kring ansökan till Masterprogrammet.
Återbud
Om du vill lämna återbud till kursen/programmet du är antagen till gör du detta snarast möjligt på: www.antagning.se. Logga in på Mina sidor, välj länk Återbud/Decline, avsluta med Bekräfta.
Om du vill lämna återbud till kursen/programmet efter att du har tackat ja till din plats och/eller registrerat dig kan du göra det själv på Ladok eller skicka ett mejl till någon utav våra studievägledare.
Välkomstbrev
Genusvetenskapliga institutionen skickar ut välkomstbrev till antagna studenter senast två veckor innan terminsstart. Brevet skickas till den e-postadress du angett i samband med din anmälan till kursen. I brevet finns mer detaljerad information om introduktionsdagen, registrering och kursen. Om du är antagen men inte fått ett introduktionsbrev, vänligen kontrollera din skräppost innan du kontaktar studievägledare eller programansvarig lärare.
Vill du se ditt schema och litteraturlista redan nu så hittar du det på Schema och kursdokument.
Checklista för nya studenter
Detta behöver du göra:
1. Aktivera ditt studentkonto
När du har blivit antagen till Lunds universitet skapas ett studentkonto till dig. Du får information om hur du aktiverar ditt konto till den e-postadress som du anmält på www.antagning.se.
Detaljerad information om hur du aktiverar ditt konto hittar du på Lu.se.
Är du student sedan tidigare så har du redan ett konto. Har det blivit inaktivt, gå då in på Passport för att aktivera det på nytt.
Vid problem kontakta servicedesk [at] lu [dot] se (servicedesk[at]lu[dot]se).
2. Registrera dig
Vid kursstart är det viktigt att du registrerar dig på den kurs du är antagen till. Du registrerar dig själv på Ladok.
- Tänk på att webbregistreringen enbart är öppen veckan innan kursstart 21-28 augusti.
Vid problem med registrering, vänligen kontakta någon utav våra studievägledare (Kontaktuppgifter i rutan till höger)
3. Gå på introduktionsmötet
Det är obligatoriskt att gå på introduktionsmötet. Se när ditt introduktionsmöte är schemalagt i TimeEdit genom att söka på kursnamn/kurskod. Information om introduktionsmötet kommer även i välkomstbrevet innan terminsstart.
Canvas läroplattform
Alla kurser på Lunds universitet är kopplade till läroplattformen Canvas. Här lägger lärarna upp information och examinationsuppgifter kopplat till din kurs. Du loggar in i Canvas med ditt studentkonto, se till att du har aktiverat ditt studentkonto.
Aktivera dina notifikationer på Canvas för att få uppdateringar när lärare och studievägledare lägger upp meddelanden på kursen.
Du får tillgång till din kurs i Canvas först när du har registrerat dig på kursen via Ladok veckan innan terminsstart. Om du av någon anledning inte kan se din kurs på Canvas, kontrollera att du har registrerat dig på kursen på Ladok.
Litteraturlistor, scheman och bibliotek
På sidan Schema och kursdokument hittar du din kurs litteraturlista. Kurslitteratur finns i begränsat antal att låna på universitetens olika bibliotek, lånetiden på kurslitteratur är 14 dagar. Om du hellre vill köpa din kurslitteratur gör du detta begagnat/ny på Campusbokhandeln eller i din närmsta bokhandel.
På TimeEdit hittar du ett komplett schema för hela terminen. Ditt kursschema hittar du genom att klicka in på "Schema ht23/Schedule autumn 2023" och sedan söka upp din kurs med kurens namn eller kurskod.
Genusvetenskapliga institutionen tillhör Samhällsvetenskapliga fakulteten, vårt huvudbibliotek är Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek också kallat Sambib. För att låna böcker, göra utskrift och kopiering behöver du ett LU-kort, detta skaffar du exempelvis på universitetsbiblioteket. Läs mer om LU-kortet här.
Samhällsvetenskapliga fakultetens biblioteket öppettider.
LU-kort
Ditt LU-kort fungerar inte bara som lånekort på biblioteket, det är också ditt passerkort i de lokaler du har tillgång till och som ID-kort inom Lunds universitet. Du använder ditt LU-kort för att skriva ut och kopiera på universitetets utskrifts-och kopieringsmaskiner.
LU-kortet är ditt passerkort för att komma in i hus och lokaler på din fakultet. Till detta har du också en pinkod. Har du glömt din pinkod hittar du den på LU-kortets hemsida.
Pedagogiskt stöd
På Lunds universitet är det viktigt att olika funktionsvariationer, till exempel synskada, dyslexi eller adhd, inte ska vara ett hinder i dina studier. Pedagogiskt stöd erbjuder olika former av pedagogiska stödåtgärder för att underlätta dina studier, bland annat anteckningsstöd, ljudböcker eller anpassningar vid tentamen.
Det är viktigt att komma i kontakt med Pedagogiskt stöd i god tid innan terminsstart, mer information om ansökningsprocessen hittar du på Pedagogiskt stöds hemsida.
Se informationsfilm om Pedagogiskt stöd med samordnare Ida Jarbe Holmlund.
Informationsträff om stödfunktioner vid Lunds universitet
Vill veta mer om vilket stöd det finns för dig som student på Lunds universitet?
Du som student på Samhällsvetenskapliga fakulteten kommer att få information och det kommer finnas möjlighet att ställa frågor!
- Allmänt om akademiska studier, studieteknik och eget ansvar
- Att studera med varaktig funktionsnedsättning – Pedagogiskt stöd
- Läs- och skrivstöd vid biblioteket
- Stöd i studieteknik och akademiskt skrivande - Studieverkstaden
Dag: måndag 21:e augusti
Tid: 13:15-14:15
Plats: Videomöte via ZOOM (länk till mötet får du efter din anmälan)
Ida Jarbe Holmlund, samordnare Pedagogiskt stöd
Henrik Mejborn, specialpedagog Pedagogiskt stöd
Sandra Petersson, språkpedagog Studieverkstaden
Bibliotekarie, Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek
Vill du vara med?
Anmäl dig senast 18 augusti, med namn och vilka studier du är antagen till. Skicka din anmälan till ida [dot] jarbe_holmlund [at] stu [dot] lu [dot] se
Efter anmälan skickar vi en länk till Zoommötet. Har du några frågor redan nu får du gärna skicka ett mail.
Novischperiod
GenusTänkarnas novischperiod
GenusTänkarna (GT) är en studentförening som är öppen för alla studenter i Lund men som särskilt riktar sin verksamhet till genusstudenter, vare sig en läser kandidatprogrammet, masterprogrammet eller genusvetenskap som fristående kurs.
Novischperioden är ett tillfälle där du får chansen att träffa nya vänner och göra roliga aktiviteter tillsammans med andra studenter på Genusvetenskapliga institutionen. Novischperioden startar söndagen den 27/8, och pågår därefter i två veckor.
Anmälan är öppen 12 juli - 18 augusti, anmälningsformulär skickas ut i samband med välkomstbrevet från institutionen.
Läs mer på GTs Facebooksida eller kontakta genustankarna [at] gmail [dot] com (genustankarna[at]gmail[dot]com)
Samhällsvetarkårens novischperiod
Inför varje hösttermin anordnar Samhällsvetarkåren en novischperiod med aktiviteter för nya studenter på Samhällsvetenskapliga fakulteten. Anmäl dig till novischperioden på Samhällsvetarkårens hemsida.
Bli aktiv inom Samhällsvetarkåren och påverka din studietid.
Kontakta oss
Studievägledare
Josefin Larsson
046-222 97 78
josefin [dot] larsson [at] genus [dot] lu [dot] se
Studievägledare
Maria Persson
046-222 08 01
maria [dot] persson [at] genus [dot] lu [dot] se
Studierektor
Terese Anving
046-222 97 74
terese [dot] anving [at] genus [dot] lu [dot] se
Programansvariga:
Kandidatprogrammet
Irina Schmitt
046 222 83 95
irina [dot] schmitt [at] genus [dot] lu [dot] se
Masterprogrammet
Maja Sager
046 222 87 31
maja [dot] sager [at] genus [dot] lu [dot] se

Karta över Kvarteret Paradis
I Kvarteret Paradis ligger delar av Samhällsvetenskapliga fakulteten. Hitta runt bland olika byggnader och lektionssalar med hjälp av den här kartan (länk till PDF).
Användbara länkar
- Läroplattformen Canvas
- Schemaportal TimeEdit
- Ladok (registrering)
- Kurslitteratur & kursplaner
- Samhällsvetenskapliga fakultetens bibliotek
- Pedagogiskt stöd
- Studentverkstaden
- Studenthälsan
- IT-support (LU Servicedesk)
- Samhällsvetarkåren
- GenusTänkarna (Facebook)
- Livet som lundastudent (lu.se)
- Digitala tjänster på LU

GenusTänkarna
GenusTänkarna (GT) är en studentförening av genusstudenter för genusstudenter. Du som läser genusvetenskap är välkommen att bli medlem, oavsett om du läser programmet eller enskild kurs. GT arrangerar olika aktiviteter och evenemang för studenter, bland annat en novischperiod för nya studenter.
Läs mer om GT på instagram @genustankarna och på facebook i gruppen GenusTänkarna (GT). Det går också bra att mejla studentföreningen på genustankarna [at] gmail [dot] com.

Anteckningsstöd?
Anpassad tentamen? Talböcker? Kontakta Pedagogiskt stöd.
Studenthälsan
Känner du dig stressad, orolig eller nedstämd? Om du har problem kopplade till din studiesituation kan du ta kontakt med Studenthälsan även under sommarmånaderna.
Pedagogiskt stöd
För dig med funktionsnedsättning, till exempel dyslexi eller adhd. Ansök om pedagogiska stödåtgärder för att underlätta dina studier.
Studieverkstaden
Få hjälp med studieteknik och akademiskt skrivande från Studieverkstaden.