Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Tidskrift för Genusvetenskap

Under 2022 kommer Genusvetenskapliga institutionen för första gången sedan 1980-talet ta över Tidskriften för Genusvetenskap (TGV). Tidskriften startade på Lunds universitet 1980 och hette då Kvinnovetenskaplig tidskrift. Idag är TGV ledande i Norden som den största referee-granskade tidskriften för aktuell genusforskning.

Meddelande från tillträdande redaktörer

Från och med 2022 har vi på Institutionen för genusvetenskap i Lund förmånen att ta på oss ansvaret som redaktörer för TGV (Tidskrift för genusvetenskap / ”Journal for Gender Studies”). Tidskriften genomgår en förändringsprocess på flera andra sätt: den nuvarande redaktionsgruppen, i Uppsala, arbetar med att överföra tidskriften från tryckt till digitalt format, och finansieringen och ägarstrukturen är under omvandling, vilket förmodligen kommer att innebära att antalet nummer per år kommer att minska.

I Lund ser vi fram emot de utmaningar och möjligheter som dessa förändringar innebär, Dessa ger oss möjlighet att utveckla vår vision med tidskriften samtidigt som vi arbetar inom dess tradition att vara ett rum för svensk genusforskning och debatt.

Målet med arbetet med TGV är att representera och öppna upp för utbyten inom det svenska genusforskningsfältet – ett fält som ligger i framkant av feministiska kritiska tanke- och forskningstraditioner. Centralt för vår vision är att spegla den svenska genusforskningens bredd, originalitet och dess internationella och transnationella karaktär och att centrera dess intersektionella metoder och epistemologier inom trans- och intersex-, queer-, crip-, postkoloniala, dekoloniala, gränskritiska och antirasistiska feminismer. Vi vill placera arbetet med tidskriften inom feministiska traditioner av tvärvetenskaplig och emancipatorisk kunskapsproduktion i och genom sociala rörelser och kamper kopplade till frågor om rättvisa, representation, levbarhet, arbete, sexualitet, välfärd, gränser, hälsa, pedagogik, mark och abolition i olika sammanhang.


/Maja Sager och Irina Schmitt, tillträdande redaktörer

 

 

 

 

Kontakt

Maja Sager, redaktör

maja [dot] sager [at] genus [dot] lu [dot] se

+46 46 222 87 31


Irina Schmitt, redaktör

irina [dot] schmitt [at] genus [dot] lu [dot] se

+46 46 222 83 95