Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Moa Bergman

Student på kandidatprogrammet i genusvetenskap

"Jag började läsa genus för att jag alltid varit intresserad av frågor om jämlikhet och rättvisa. När jag fick reda på att det fanns en utbildning som var i linje med mina egna hjärtefrågor blev jag så inspirerad."

En bild på Moa, student på kandidatkursen i genusvetenskap våren 2024

Namn: Moa Bergman

Termin/Kurs: Läste kandidatkursen i genusvetenskap (termin 6 på kandidatprogrammet) våren 2024

Varför valde du att börja läsa genusvetenskap? 

Jag började läsa genus för att jag alltid varit intresserad av frågor om jämlikhet och rättvisa. När jag fick reda på att det fanns en utbildning som var i linje med mina egna hjärtefrågor blev jag så inspirerad. Detta fick mig att söka genusvetenskap vilket har varit otroligt givande och gett mig både kunskap och vänner för livet.

Vad har du lärt dig hittills? Jag har lärt mig så otroligt mycket. Som genusvetare lär vi oss att sätta på oss de “genusvetenskapliga glasögonen” och de tas därefter aldrig av. Genom den tvärdisciplinära naturen av genus så har jag lärt mig om allt från queerteori, förändringsarbete, antidiskriminering till postkoloniala teorier, maktrelationer och intersektionalitet.

Hur var din första dag på programmet?

Den var väldigt kul! Jag kommer ihåg att jag var taggad men även nervös. Jag hade precis flyttat ner till Lund och var så ivrig på att få lära mig mer om allt som genusvetenskap innebär. Alla studenter, såsom lärare, var jättetrevliga och det var så kul att få lära sig mer och utveckla mina kunskaper.

Berätta om dina planer framåt.

Mina planer framåt är att arbeta med förändringsarbete. Om detta sker inom lokal/global organisationsarbete eller i civilsamhället vet jag inte, men jag skulle gärna vilja jobba med HBTQIA+ frågor eller rättvisearbete på annat vis. Min dröm är i alla fall att bidra till att skapa ett bättre samhälle för alla!

Vilket råd skulle du vilja ge till en ny student som precis ska börja sin utbildning? 

Att allt löser sig. Det kan vara väldigt överväldigande att börja på universitetet men en får inte glömma att göra det roligt för en själv. Allt kommer verkligen lösa sig i slutändan och om något skulle ske finns det alltid ett tryggt nätverk att falla tillbaka på. Men även: kämpa på med Butler-texterna, de är svåra men verkligen värda att läsa haha!