Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lova Frykman

Student på kandidatprogrammet i genusvetenskap

"Eftersom genusvetenskap är en så bred utbildning kände jag att det var den bästa kombinationen mellan mina intressen och min vilja att hjälpa andra."

En bild på Lova, student på Genusvetenskapliga institutionen

Namn: Lova Frykman
Termin/kurs: Termin 4 på kandidatprogrammet i Genusvetenskap våren 2024

Varför valde du att börja läsa genusvetenskap?

Jag tog grundkursen i genusvetenskap i Karlstad, och fastnade. Jag är en person som är intresserad i många ämnen men i grund och botten har jag varit intresserad av att förstå människor. Eftersom genusvetenskap är en så bred utbildning kände jag att det var den bästa kombinationen mellan mina intressen och min vilja att hjälpa andra.

Vad har du lärt dig hittills?

Den kursen som gav mig mest helt ny kunskap var definitivt grundkursen i juridik. Generellt har jag växt mycket som person. Jag har fått mina åsikter utmanade och lärt mig nya perspektiv på problem jag redan visste existerade.

Hur var din första dag på programmet?

Jag var nervös och lite stressad över att hitta rätt, kvarteret Paradis där vi pluggar kan vara förvirrande. Jag gick ifrån den första programträffen inspirerad och jag träffade mina bästa kompisar på första dagen, även om vi inte visste det då.

Berätta lite om ditt utbyte. Var har du varit och hur var det?

Jag studerade VT24 på McMaster University nära Toronto i Kanada. Totalt tog jag 5 kurser i global politik, sociologi och befolkningsstudier. Jag vet att alla som berättar om sina utbyten säger att det är det största de har gjort i sitt liv, men nu vet jag att det finns en väldigt bra anledning till att det är en sådan vanlig fras. Även om det definitivt fanns stunder som var tuffa, speciellt studiemässigt då jag inte var van vid deras upplägg, är jag extremt tacksam att jag fick möjligheten att åka. Jag skulle inte byta ut den delen av mitt liv mot något annat.

Berätta om dina planer framåt.

Mitt långsiktiga mål är att bli diplomat, så just nu jobbar jag på små steg för att komma dit. Jag utvecklar mina språkkunskaper inom ett tredje språk och tänkte ansöka om en praktikplats på en av de många ambassaderna som Sverige har, förhoppningsvis i Washington DC.

Vilket råd skulle du vilja ge till en ny student som precis ska börja sin utbildning?

Oj vad svårt! Jag skulle säga att det är okej att inte veta, eller att vara osäker på vad som är rätt väg framåt. Mitt råd skulle vara att börja lista ut vad man vill och inte genom att prova på olika kurser och ämnen.