Bok: Samtyckesdynamiker

Forskaren Lena Gunnarsson har släppt sin bok Samtyckesdynamiker - sex, våldtäkt och gråzonen däremellan
Samtyckesdynamiker - Lena Gunnarsson

Hur går det till när människor kommer överens om att ha sex? Hur vet de att den andra verkligen vill? Och vad är det som gör att det ibland är svårt att dra en tydlig gräns mellan samtyckesbaserat sex och övergrepp? Samtyckesdynamiker undersöker dessa frågor på basis av ingående och djupt personliga intervjuer med tjugo bi-, homo- och heterosexuella kvinnor och män. Boken tar avstamp i den juridiska definitionen av sexuellt samtycke som frivilligt deltagande men vidgar diskussionen till en vidare moralisk och sociologisk sfär. Den gråzonsproblematik som utgör ett centralt tema i boken kretsar kring det faktum att det inte alltid är självklart var gränsen går mellan att ha sex frivilligt eller mot sin vilja.

Samtyckesdynamiker riktar sig till lärare, forskare och studenter i sexologi, genusvetenskap, sociologi, socialt arbete, psykologi och juridik, som intresserar sig för sexualitet och sexuellt våld, samt till personer som arbetar med sexualupplysning och våldsprevention.

Läs mer på studentlitteratur.se