Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Bok om ungdomsupploppen i Stockholm mellan 1948-1987

den bråkiga staden

Andrés Brink Pinto, forskare på institutionen är aktuell med boken: Den bråkiga staden: Ungdomsupplopp och ungdomspolitik i efterkrigstidens Stockholm.

Andrés Brink Pinto, forskare på Genusvetenskapliga institutionen och medförfattaren Martin Ericsson från Historiska institutionen på Lunds universitet har släppt boken Den bråkiga staden: Ungdomsupplopp och ungdomspolitik i efterkrigstidens Stockholm. Författarna har med den här boken gjort en djupdykning ner i polisens arkiv för att ta reda på vad som egentligen hände under några utav de mytomspunna ungdomsupploppen som drabbade Stockholm under efterkrigstiden. Boken bjuder på en "resa som börjar på Södermalm under påsken år 1948, som går vidare via de bråkiga somrarna i Berzelii park åren 1951 och 1954, Nyårskravallerna år 1956 och Hötorgskravallerna år 1965, och som slutar först i och med kravallerna i Kungsträdgården år 1987." Boken undersöker vuxenvärldens auktoriteter och vilka politiska konsekvenser dessa upplopp kom att få. 

Läs mer om boken på Stockholmias hemsida: https://stockholmia.stockholm.se/forlag/bocker/alla_bocker/def/den-brakiga-staden/

Nu på Torsdag den 5 december kommer Stadsmuseet i Stockholm bjuda på en Bokfest där Andrés och Martin presenterar sin bok. Eventet startar kl 17:30 och kostar 150 kr i inträde. Mer information om Bokfesten finns på även det på Stockholmias hemsida: https://stockholmia.stockholm.se/forlag/bocker/alla_bocker/def/den-brakiga-staden/bokfest-den-brakiga-staden/