
Mia Liinason
Tillförordnad prefekt | Professor

Bakgrund:
Jag disputerade i genusvetenskap 2011 med avhandlingen Feminism and the Academy. Exploring the politics of institutionalization in Gender Studies in Sweden. 2016 utsågs jag till Wallenberg Academy Fellow av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien. Samma år blev jag docent i genusvetenskap vid Göteborgs universitet. 2018 valdes jag in i Sveriges unga akademi. 2021 anställdes jag som professor i genusvetenskap vid Lunds universitet.
Forskningsområden:
• Globaliseringsprocesser, gränser, gemenskaper
• Digitala teknologier i samspel med det kulturella och det sociala
• Transnationella sociala rörelser
• Feministiska-, antirasistiska- och HBTQ+ aktivismer
Pågående forskning och undervisning:
För närvarande arbetar jag inom flera forsknings- och samarbetsprojekt som på olika sätt utvecklar och fördjupar mina forskningsintressen: I projektet En värld i förändring. En studie av genus och sexualitet i ett framväxande globalt civilsamhälle utforskar jag transnationella möten inom feministisk och HBTQ+ aktivism i Ryssland, Turkiet och de Skandinaviska länderna (tillsammans med Olga Sasunkevich, Göteborgs universitet och Selin Çağatay, CEU). Jag leder forskningsmiljön TechnAct: Globala transformationer, en tvärvetenskaplig forskningsmiljö som undersöker relationen mellan digitala teknologier, civilsamhället, och framväxande gemenskaper i transnationella rum (tillsammans med Lisen Selander och Nadia Ruiz Bravo, Informatik, samt Onur Kiliç och Lena Martinsson, Genusvetenskap, Göteborgs universitet). I Network of Excellence for Training on the Nature of Hate ingår jag i ett mångvetenskapligt forskarteam och handleder ett doktorandprojekt om misogyni på nätet (tillsammans med Lisa Åkervall och Sama Khosravi Ooryad, Filmvetenskap, Göteborgs universitet). Jag är med i nätverket Feminist and queer solidarities beyond borders, ett nätverk mellan akademiker och aktivister i Ryssland, Turkiet och de nordiska länderna. Jag är även koordinator för det internationella forskarnätverket Genus, religion och sekularitet i ett globalt perspektiv, som utvecklar tvärvetenskapliga och transregionala konversationer om de komplexa samspelen mellan genus, religion och sekularitet på en global arena.
Publikationer
Visar av publikationer. Sorterade efter år och sen titel.
Feminist and LGBTI+ Activism across Russia, Scandinavia and Turkey Transnationalizing Spaces of Resistance
Mia Liinason, Selin Cagatay, Olga Sasunkevich
(2022)
BokUnsettling political: Conceptualizing the political in feminist and LGBTI+ activism across Russia, Scandinavian countries and Turkey
Mia Liinason, Selin Cagatay, Olga Sasunkevich, Hülya Arik
(2021) International Feminist Journal of Politics
Artikel i tidskrift‘The loved home’ and other exclusionary care discourses. A multi-scalar and transnational analysis of heteroactivist resistances to gender and sexual rights in Sweden.
Mia Liinason
(2021) ACME: An International Journal for Critical Geographies
Artikel i tidskriftInfiltration som motståndstaktik: Om att Rekrytera rätt
Mia Liinason
(2021) Ojämlika arbetsplatser. Hierarkier, diskriminering och strategier för jämlikhet , p.295-322
Del av eller Kapitel i bok"Drawing the line" and other small scale resistances : Exploring agency and ambiguity in transnational feminist and queer NGOs
Mia Liinason
(2021) International Feminist Journal of Politics, 23 p.102-124
Artikel i tidskriftForskardrömmar : Berättelser för nyfikna barn
Mia Liinason, Steffi Buchardt, Tove Fall, Robert Lagerström, Christian Ohm
(2021)
Bok
Introduktion
Mia Liinason är professor i genusvetenskap.
Forskningsprojekt
• En värld i förändring. En studie av genus och sexualitet i ett framväxande globalt civilsamhälle (Finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse 2016-2021, KAW 2015.0180).
• TechnAct: Globala transformationer. En forskningsmiljö om genus, sexualitet, transnationella gemenskaper och teknokulturella assemblage. (Finansierat av Vetenskapsrådet, 2018-2024, VR 2018-03869)
• Network of Excellence for Training on the Nature of Hate. Ett forsknings- och utbildningsprogram för att bemöta framväxten av hatpropaganda och intolerans i olika sociala, ekonomiska och politiska dimensioner av samhället. (Finansierat av Europeiska kommissionen/Marie Sklodowska-Curie Actions 2020-2024, Projekt ID 861047)
• Genus, religion och sekularitet i ett globalt perspektiv. (Finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, 2018-2022, RJ F17-1268:1)