
Mia Liinason
Forskningsansvarig | Professor

Bakgrund:
Jag disputerade i genusvetenskap 2011 med avhandlingen Feminism and the Academy. Exploring the politics of institutionalization in Gender Studies in Sweden. 2016 utsågs jag till Wallenberg Academy Fellow av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien. Samma år blev jag docent i genusvetenskap vid Göteborgs universitet. 2018 valdes jag in i Sveriges unga akademi. 2019 befordrades jag till professor i genusvetenskap vid Göteborgs universitet. 2021 anställdes jag som professor i genusvetenskap vid Lunds universitet.
Forskningsområden:
• Globaliseringsprocesser, gränser, gemenskaper
• Digitala teknologier i samspel med det kulturella och det sociala
• Transnationella sociala rörelser
• Feministiska-, antirasistiska- och HBTQ+ aktivismer
Pågående forskning och undervisning:
I min forskning intresserar jag mig för samspelet mellan förändring och makt. Jag har utforskat olika typer av feministisk och HBTQI+ aktivism i transnationella utbyten, i Skandinavien, och i Sverige, historiskt och idag. För närvarande arbetar jag inom flera forsknings- och samarbetsprojekt som på olika sätt breddar och fördjupar mina forskningsintressen:
Jag leder den 5-åriga tvärvetenskapliga forskningsmiljön TechnAct: Globala transformationer, som undersöker samspelet mellan digitala teknologier och sociala rörelser och diverse typer av engagemang i civilsamhället. Tillsammans med forskare från olika ämnen och med ett internationellt nätverk, utforskar denna forskningsmiljö samspelen mellan det digitala, det sociala och det kulturella inom olika empiriska sammanhang, såsom digitala kulturer, framväxande gemenskaper och transnationella civilsamhällen.
Jag har nyligen startat upp projektet Levbarhet i gränsland mellan religion, genus och sexualitet, som syftar till att identifiera vad levbarhet är och kan vara för religiösa HBTQI+ personer. Projektet rör sig runt fyra case studies med muslimska, judiska, katolska och samiska gemenskaper i olika delar av Sverige. Med en kombination av multisituerad etnografi, digital etnografi och livshistorieintervjuer, utforskar projektet de religiösa och sociala barriärer som HBTQI+ personer från olika religiösa traditioner möter, och utvecklar nya förståelser av religionens transformativa aspekter på flera nivåer, från det individuella till det kollektiva.
Jag är även forskare i Change is Key! ett RJ-finansierat forskningsprogram som utvecklar digitala verktyg för att utforska hur språk, samhällen och kulturer har förändrats över tid. Programmet sträcker sig över sex år (2022-2027), inkluderar elva forskare, en forskningsinjengör, och sex partneruniversitet. Programmet ska utveckla en metodologi för att spåra förändringar i språk. Min case study i programmet undersöker hur emancipatoriskt motiverade ändringar i språket påverkar kulturella förändringar, och hur förändringar i kulturella värden och normer, i sin tur, påverkar användningen av språk, diakroniskt och synkroniskt.
Som forskare och handledare är jag också verksam i excellensnätverket NETHATE, ett Marie Curie Intensive Training nätverk som för samman en tvärvetenskaplig grupp internationella forskare i syfte att undersöka dynamikerna omkring spridningen av hat i online och offline fora, motstrategier, och dess påverkan på offer och närstående.
Jag är koordinator för det internationella nätverket Gender, secularities and religiosities across the globe, som söker initiera tvärvetenskapliga och transregionala diskussioner och väcka nya frågeställningar om samspelen mellan genus, religion och sekularism på en global arena.
Nyligen avslutade jag projektet En värld i förändring. En studie av genus och sexualitet i ett framväxande globalt civilsamhälle som utforskade transnationella möten inom feministisk och HBTQI+ aktivism i Ryssland, Turkiet och Skandinavien (tillsammans med Olga Sasunkevich, Göteborgs universitet, Selin Çağatay, Central European University och Hülya Arik, University of Toronto). Boken Feminist and LGBTI+ Activism across Russia, Scandinavia and Turkey. Transnationalizing Spaces of Resistance, Palgrave Macmillan Springer International Publishing (2022), presenterar slutsatserna från detta projekt.
Publikationer
Visar av publikationer. Sorterade efter år och sen titel.
Varieties of exceptionalism: A conversation
Mia Liinason, Selin Cagatay, Olga Sasunkevich
(2023) Transforming identities in Europe
Del av eller Kapitel i bokTransforming identities in Europe
(2023)
BokHomonationalism across borders. Exploring cross-border exchange and strategic homonationalism in the construction of progressive nationalism
Mia Liinason
(2022) Sexualities
Artikel i tidskriftFeminist and LGBTI+ Activism across Russia, Scandinavia and Turkey Transnationalizing Spaces of Resistance
Mia Liinason, Selin Cagatay, Olga Sasunkevich
(2022)
BokUnsettling the political : conceptualizing the political in feminist and LGBTI+ activism across Russia, the Scandinavian countries, and Turkey
Mia Liinason, Selin Cagatay, Olga Sasunkevich, Hülya Arik
(2022) International Feminist Journal of Politics
Artikel i tidskriftExploring Transnational LGBT+ Solidarities across the Norwegian-Russian Border: the Case of Barents Pride
Mia Liinason, Olga Sasunkevich
(2022) Sexualities
Artikel i tidskrift‘The loved home’ and other exclusionary care discourses. A multi-scalar and transnational analysis of heteroactivist resistances to gender and sexual rights in Sweden.
Mia Liinason
(2021) ACME: An International Journal for Critical Geographies
Artikel i tidskriftInfiltration som motståndstaktik: Om att Rekrytera rätt
Mia Liinason
(2021) Ojämlika arbetsplatser. Hierarkier, diskriminering och strategier för jämlikhet , p.295-322
Del av eller Kapitel i bok"Drawing the line" and other small scale resistances : Exploring agency and ambiguity in transnational feminist and queer NGOs
Mia Liinason
(2021) International Feminist Journal of Politics, 23 p.102-124
Artikel i tidskriftForskardrömmar : Berättelser för nyfikna barn
Mia Liinason, Steffi Buchardt, Tove Fall, Robert Lagerström, Christian Ohm
(2021)
Bok
Introduktion
Mia Liinason är professor i genusvetenskap.
Forskningsprojekt
• En värld i förändring. En studie av genus och sexualitet i ett framväxande globalt civilsamhälle (Finansierat av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse 2016-2021, KAW 2015.0180).
• TechnAct: Globala transformationer. En forskningsmiljö om genus, sexualitet, transnationella gemenskaper och teknokulturella assemblage. (Finansierat av Vetenskapsrådet, 2018-2024, VR 2018-03869)
• Network of Excellence for Training on the Nature of Hate. Ett forsknings- och utbildningsprogram för att bemöta framväxten av hatpropaganda och intolerans i olika sociala, ekonomiska och politiska dimensioner av samhället. (Finansierat av Europeiska kommissionen/Marie Sklodowska-Curie Actions 2020-2024, Projekt ID 861047)
• Genus, religion och sekularitet i ett globalt perspektiv. (Finansierat av Riksbankens Jubileumsfond, 2018-2022, RJ F17-1268:1)