Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hansalbin Sältenberg föreläste på Förintelsens minnesdag

Fotografi från koncentrationsläger.
Foto: Auschwitz-Birkenau, Unsplash

I samband med Förintelsens minnesdag 27 januari föreläste Hansalbin Sältenberg på Malmö Stadsbibliotek.

Den 27 januari uppmärksammade Malmö stad Förintelsens minnesdag. Som en del av minnesdagen var institutionens nydisputerade doktor Hansalbin Sältenberg inbjuden att föreläsa under rubriken ”Nationen och dess ’Andra’ – mångtydiga svar i etnonationalistiska tider”. Med avstamp i nazismens brott mot hbtqi-personer och i dialog med den feministiska sociologen Nira Yuval-Davis och den politiska filosofen Paul B. Preciado diskuterade Sältenberg den roll som genus och sexualitet spelar för etnonationalistiska krafter idag, genom några nedslag från hösten 2022. 

Sältenberg avslutade sin föreläsning med följande hoppingivande citat från Preciados senaste bok Dysphoria Mundi (2022): 

”Tänk om vi mitt i denna planetära depression, detta världskrig, mitt i Antropocens debacle, håller på att uppleva historiens största revolution? Vi är inte simpla vittnen till det som håller på att hända, vi är kropparna genom vilken mutationen anländer och bosätter sig. Frågan är inte längre vilka vi är, utan vad vi vill vara.”