Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Antologi om papperslöshet i Sydsvenskan

Utsnitt av omslaget till boken Irreguljär migration i Sverige – rättigheter, vardagserfarenheter, motstånd och statliga kategoriseringar

Maja Sager, forskare vid vår institution, är en personerna bakom antologin "Irreguljär migration i Sverige – rättigheter, vardagserfarenheter, motstånd och statliga kategoriseringar". Boken recenserades nyligen i Sydsvenskan.

Under rubriken Andra vägen skriver Per Wirtén om en accelererande hårdhet i svensk asylpolitik: 

"

När asylreglerna blir snålare växer antalet papperslösa, sambandet verkar omedelbart. I Sverige är de tiotusentals, i Europa kanske åtta miljoner. En del har anlänt utan tillstånd på jakt efter arbete, många lever kvar trots att deras visum gått ut och andra är asylsökande som fått avslag. De exploateras rått av näringslivet med timlöner på mellan 20 och 60 kronor. De flesta arbetar hårt, klamrar sig kvar till varje pris, drömmer om att få tillhöra Sverige — men ges inget som helst hopp om att någonsin få arbetstillstånd. De vandrar i en nersläckt tunnel utan öppning.
 
I antologin karakteriserar kulturgeografen Erika Sigvardsdotter dem som ”fysiskt närvarande men officiellt frånvarande”. Det är ett spöklikt tillstånd.

"

Läs hela texten här: Andra vägen, Sydsvenskan 3 mars 2017