Mathilda Ernberg
Doktorand
Bakgrund
Min akademiska bakgrund är en kandidat- och masterutbildning i Genusvetenskap från Lunds Universitet (2015) och en magister i Ledarskap och Offentlig Organisation från Malmö Universitet (2017). Mitt akademiska arbete har varit fokuserat kring nationell tillhörighet och hur denna konstrueras i könade och rasifierande processer.
Sedan 2015 har jag fungerat som akademisk mentor och handledare för universitetsstuderande.
Jag är engagerad i aktivistiskt arbete och har varit involverad i olika anti-rasistiska och queer-feministiska projekt, bland annat som redaktör på det Köpenhamnsbaserade queerfeministiska magasinet FRIKTION.
Fram till min anställning som doktorand på Genusvetenskapliga Institutionen har jag arbetat med queera ambitioner för sexualitet, kön och funktion i arbete med sexleksaker och andra produkter för kropp, kön och sexualitet.
Forskningsområden
- Rasifiering och skapande av den Andra (Othering)
- Intersektionella perspektiv på tillhörighetens politik och gränser
- Affektteori
- Feministisk metodologi
Nuvarande forskning och undervisning
I min forskning intresserar jag mig för gränser från olika perspektiv; som materiella, kroppsliga, såväl som symboliska praktiker av kontroll och möjligheter för tillhörighet. I min avhandling arbetar jag med fokus på nationella gränser och hur dessa påverkar arbetet med insatser mot skolfrånvaro i grundskolan, i en nordisk kontext. Mitt arbete med att undersöka nationsskapande processer och gränser förstås genom feministiska och postkoloniala teoretiska, och metodologiska, perspektiv.
Jag är en del av det redaktionella teamet på den danska akademiska tidskriften Kvinder, Køn og Forskning.
Vid sidan av mina doktorandstudier tar jag även uppdrag som handledare på kandidatuppsatser på Malmö Högskola vid Institutionen Barn Unga och Samhälle.