Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Olika vägar mot en examen

Här visar studievägledaren exempel på olika studievägar som du kan ta för att nå en examen.

För många handlar högre studier om att läsa mot examen och förbereda sig för ett kommande yrkesliv och karriär. 


Att läsa mot examen hos oss
Vid Genusvetenskapliga institutionen kan du läsa mot en generell filosofie kandidat-, magister- och masterexamen i huvudområdet Genusvetenskap. 


Din egen kunskapstrappa
Grundläggande för en generell kandidatexamen är att du läser tre terminer inom huvudområdet, 1-90 hp. 


Begreppet progression kan du se som din egen kunskapstrappa inom huvudområdet. För att få ta nästa steg måste du slutföra det föregående steget och visa (eller styrka) att du har de förkunskaper som krävs för att gå till nästa nivå.


Progressionen mot examen inom huvudområdet Genusvetenskap utgörs av tre kurser eller tre nivåer:

  • Grundkursen Genusvetenskap: Genus, samhälle och identitet, 1-30 hp,
  • Fortsättningskursen Genusvetenskap: Genus, makt och kultur, 31-60 hp
  • och en avslutande Kandidatkurs 61-90 hp. 


Valfria poäng inom din examen
Tre terminer 1-90 hp ska alltså utgöras av ett huvudområde. Resterande terminer inom din kandidatexamen är faktiskt helt valbara.


Du har en stor frihet att läsa kurser efter ditt eget intresse som kan bredda och komplettera dina studier inom huvudområdet. Det finns stor möjlighet att välja bland universitetens och högskolornas stora utbud.


Det är viktigt att veta att för att kursen ska kunna ingå i en examen, får din valbara kurs inte överlappa/motsvara kurser som du redan har läst. Men annars är det fritt fram att välja även andra samhällsvetenskapliga ämnen om det är det du är intresserad av och tror att du kan ha nytta av i ditt arbetsliv.