Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Arbetsmarknad och alumn

Många karriärmöjligheter för genusvetare!
Genusvetenskapens fokus på att förstå olika mönster och maktstrukturer relaterade till kön ger användbara verktyg för att arbeta med dessa frågor i såväl arbetslivets olika delar som inom forskningen. Som student vill du veta mer om vilket yrkesliv som väntar dig som genusvetare: Vad gör man med sin examen? Har alumner jobb? Vad jobbar genusvetare med? Här har vi samlat information och undersökningar avseende genusvetarens arbetsmarknad. Kontakta oss gärna om du har fler frågor!

Vad kan jag arbeta med?

Som genusvetare blir du samhällsvetare med en stark spetskompetens! Utbildningen i genusvetenskap kan ses som en bas i en mängd olika yrken utan att vara snävt inriktad mot något eller några specifika yrken. Exempel på en genusvetares arbetsuppgifter är:

  • Jämställdhetsarbete inom förvaltningar, organisationer och företag
  • Arbete med utvärderingar och samhällsplanering ur ett genusperspektiv
  • Biståndsarbete
  • Informationsarbete
  • Samhälls- och kulturjournalistik
  • CSR - Corporate Social Responsibility

Foto: Elena Koycheva

Många svenska myndigheter arbetar idag aktivt med jämställdhet, mångfald och normkritik. Sida, FN och flera andra internationella organisationer betonar  behovet av genusanalyser, vilket medför att genusfrågor kommer att bli alltmer centrala i internationellt fredsarbete, biståndarbete och arbete för mänskliga rättigheter. Men en genusvetare är också samhällsvetare i bredare bemärkelse och är därför aktuell för en mängd tjänster så som handläggare, samordnare, utbildare och så vidare.

Som du redan förstått är genusvetenskap inte något för den som vill läsa till ett specifikt yrke, men utbildningen ger en bred kompetens med spets, profil och samhällsrelevans. Dessutom innebär kandidatprogrammet i genusvetenskap stor möjlighet för studenten att profilera sig inom kunskapsområdet, och numera även möjligheten till praktik för att förankra sina teoretiska kunskaper i praktiken och skaffa värdefulla kontakter.

Länkar till några jobbsajter

Det finns förstås många olika sätta att hitta jobb inom exempelvis genus, jämställdhet, mångfald och normkritik. Vi har samlat några länkar som kan vara till nytta när du letar jobb eller bara vill få en bild av hur arbetsmarknaden ser ut.

GenderJob

Jämställ.nu

Akademikerjobb.se

Genusvetenskapliga institutionen
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14, Hus M, Lund
Postadress: Box 117, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)

Samhällsvetenskapliga fakulteten