Konstruktionen av högerradikala populistiska maskuliniteter i Sverige. En feministisk analys

Författare:
  • Ov Cristian Norocel
Publiceringsår: 2013
Språk: Svenska
Sidor: 45-67
Publikation/Tidskrift/Serie: ARKIV. Tidskrift för samhällsanalys
Nummer: 2
Dokumenttyp: Artikel i tidskrift
Förlag: Arkiv

Abstract english

Ov Cristian Norocels artikel diskuterar den svenska högerradikala populismen
utifrån ett feministiskt perspektiv. Han kartlägger Sverigedemokraternas omtolkningar av den nationella metaforen om ”det svenska folkhemmet” och analyserar konstruktionen av maskuliniteter inom svensk högerradikal populism. Norocel för fram en specifik tolkning av den begreppsliga metaforteorin, en tolkning som innefattar den genealogiska tanken om svenskhet och som avslöjar centrala heteronormativa maskuliniteter i skärningspunkten mellan kön, klass och ”ras”. Analysen, som utgår ifrån partiledaren Jimmie Åkessons bidrag i partiets tidning SD–Kuriren, visar att Åkesson i sin (om)tolkning av folkhemsbegreppet kombinerar en nostalgisk välfärdschauvinism med en kryptorasistisk konservativ attityd, med målet att bevara den vita patriarkala heteronormativiteten och den ”svenske” mannens hegemoni inom den ”svenska” nationella familjen.

• Gender Studies
  • Political Science (excluding Public Administration Studies and Globalization Studies)
  • International Migration and Ethnic Relations
  • Sverige