Mikael Karlsson
doktorand
Jag är doktorand på institutionen sedan våren 2016. Jag är främst intresserad av sociala rörelser, cripteori, kritiska funktionalitetsstudier och feministisk teori. Mitt forskningsprojekt är en etnografi över politisk kamp som handlar om att utmana normer som reglerar sexualitet och intimitet för personer med normbrytande funktionalitet. Mer konkret följer jag ett antal aktörer som kämpar för förändring på olika sätt. Det kan handla om allt från teaterföreställningar till traditionell politisk påverkan. Jag deltar i gruppernas verksamhet och intervjuar ett urval av de som deltar i aktiviteterna. Jag är intresserad av vad för hinder och möjligheter förändringsaktörerna ser samt vad för strategier de har.
Teoretiskt är jag intresserad av subjektivitet och solidaritet i ett politiskt landskap präglat av både ekonomiska åtstramningar och ett diskursivt klimat av påstådd ökad tolerans för olika sexuella uttryck och normbrytande funktionaliteter. Metodologiskt är jag intresserad av institutionell etnografis användbarhet för att studera sociala rörelser.
Jag har under min doktorandtid undervisat på både grund- och mastersnivå. Jag har i flera år varit kursansvarig för introduktionskursen för kandidatprogrammet i Genusvetenskap. På den kursen undervisar jag om grundläggande feministisk teori, intersektionalitet, maskulinitet och teorier arbete och klass. Jag har även varit kursansvarig för vår praktikkurs i kandidatprogrammet. På mastersnivå har jag undervisat om cripteori, sociala rörelser och metodologi.
Innan jag började som doktorand arbetade jag flera år som personlig assistent och senare som verksamhetsledare för RFSL i Borås.
Min studiebakgrund är från sociologi, genusvetenskap och praktisk filosofi vid Göteborgs Universitet. Min masteruppsats i sociologi bär titeln ”Tillsammans mot vår egen överordning. En emotionssociologisk studie av (pro)feministiska män och separat organisering”. I uppsatsen intresserar jag mig för hur männen jag intervjuade skapar olika feministiska strategier utifrån olika förhållningsätt till emotionerna skuld och stolthet.
Publikationer:
Recension. Elisabet Apelmo: Sport and the Female Disabled Body. Tidskrift för Genusvetenskap. Nr38(4) 2017.
Konferensbidrag:
Örebro, 3–5 maj 2017: NNDR conference.
Lancaster, 8-8 september 2016: Lancaster Disability Conferens.
Uppsala, 27–28 september 2016: Nätverket för svensk funktionshindersforskning.
Köpenhamn, maj 2016: Genushistoriska Nätverket i Öresundsregionen
Tredje uppgiften:
Kommande:
- Föreläsning 29 maj 2018: ”Gå eller Rulla – Alla vill knulla” Preliminära forskningsresultat av en studie om förändringsarbete kring normer som reglerar sexualitet och intimitet för personer med normbrytande funktionalitet. Konferens arrangerad av RFSU Stockholm
- Panelsamtal 8 mars 2018: The future of feminist pedagogic. Genusvetenskapliga Instiutuionen, Lunds Universitet
Genomförda:
- Föreläsning. SRHR + LSS = falskt. Konferens med kulturverkstaden, 26 oktober 2017.
-Intervju. Radio Fyris, Uppsala. Intervju om normer kring sexualitet och funktionalitet. 25 oktober 2017.
-Föreläsning. Funktionsrättsrörelsen i Sverige och sexualitet. Högskolan Halmstad, temadag: funktionsrätt.
-Intervju ”Föreläsningen som bröt tystnaden”. Hallandsposten den 4 mars 2017.
http://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/föreläsning-som-bröt-tyst…
Publikationer
Displaying of publications. Sorted by year, then title.
- Mikael Karlsson
(2020)
Doktorsavhandling - Mikael Karlsson
(2017) Tidskrift för genusvetenskap, 38 p.89-91
Bokrecension