Genus, queer och kulturarv.

Pia Laskar, idéhistoriker, forskare vid Statens historiska museer.
Projektet Unstraight research i museer (2016-2018, finansierat av Statens kulturråd) uppstod som ett samarbete mellan aktivistmuseet The Unstraight Museum, Livrustkammaren och Historiska museet. Ett av syftena med UR var att implementera queera perspektiv i utställningsproduktioner, ett annat att skriva en metodbok utifrån detta arbete. Under arbetets gång blev byggandet av ett nätverk viktigt för att förena forskningsfronten inom genus- och sexualitetsstudier med kulturarvsprofessionella. Därför startades nätverket Kulturarvet och den tvärvetenskapliga genusforskningen (finansierat av Riksantikvarieämbetet 2017-2019) i samarbete med Nationella sekretariatet för genusforskning. Under seminariet kommer jag att presentera nätverket samt resultat från Unstraight research i museer och inbjuda till diskussion om hur genusforskare och genusinstitutioner kan samarbeta med kulturarvsprofessionella för att stärka varandras arbeten.
Tid:
2019-03-07 13:15 till 15:00