Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Irina Schmitt medverkar i rapport om unga hbtqi-personers levnadsvillkor

En regnbåge målad med krita på marken. Foto.
Foto: Unsplash

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF) har på uppdrag av regering kartlagt unga hbtqi-personers hälsa och levnadsvillkor. I rapporten "Jag är inte ensam, det finns andra som jag" medverkar Irina Schmitt med två texter.

Hur ser levnadsvillkoren ut för unga HBTQI-personer i Sverige idag? I början av juni lanserade Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF) sin nya rapport ”Jag är inte ensam, det finns andra som jag” Unga hbtqi-personers levnadsvillkor. Genusvetenskapliga institutionens forskare Irina Schmitt bidrar till rapporten med artikeln ”’Man måste verkligen ändra i läroböckerna för att få en ändring i samhället’. Kön och könsidentitet i skolan” och förslagsmaterialet ”Förändring pågår! Förslag på förändringsarbete kring kön och könsidentitet i skolan”.

Texterna är skrivna utifrån en VR-finansierad studie med unga och unga vuxna som är transpersoner och ickebinära om deras erfarenheter i skolan, den första av sitt slag i den svenska kontexten. Det är tydligt att skolan fortfarande inte är pålitligt för unga som bryter mot könsnormerna på olika sätt, även om det finns ett pågående förändringsarbete.

MUCF hemsida finns rapporten ”Jag är inte ensam, det finns andra som jag” att ladda ner. 

Läs mer om Irina Schmitts forskning.