Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Installationsföreläsning med Jack Halberstam och besök från Ann Phoenix

Onsdagen den 11 maj hade vi på institutionen stora äran att ha två Kerstin Hesselgrens gästprofessorer på besök under en och samma dag. Jack Halberstam tilldelades Kerstin Hesselgrens gästprofessur 2022 och höll sin installationsföreläsning på institutionen för att inleda sin tid som gästprofessor på Genusvetenskapliga institutionen under 2022. Samma dag höll Ann Phoenix ett seminarium i samband med ett två veckor långt besök på institutionen.

Kerstin Hesselgrens bidraget ges av Vetenskapsrådet och är till för att ge svenska universitet möjligheten att rekrytera internationellt ledande professorer under en period för att utveckla ett forskningsområde. 

Jack Halberstam, professor i amerikanska studier och etnicitet, genusstudier och jämförande litteratur vid Columbia University, New York tilldelades Kerstin Hesselgrens gästprofessur 2022 och kommer under året arbeta deltid på Genusvetenskapliga institutionen. I samband med detta så höll vi en installationsföreläsning enligt tradition. Under installationsföreläsningen hölls tal av huvudsekreterare Stefan Svallfors från Vetenskapsrådet, Samhällsvetenskapliga fakultetens dekan Christofer Edling, biträdande prefekt Maja Sager och professor Jens Rydström. Efter detta höll Jack en föreläsning med titel "The Violence of Community - Transversal Bonds". 

Senare samma dag presenterade Ann Phoenix seminariet med titeln "Hope to change the world (again)? Intersectional claims to better futures". Ann Phoenix är professor i socialpsykologi vid Institute of Education, UCL i Storbritannien, tilldelades Kerstin Hesselgrens gästprofessur 2020, hon huserar just nu på Umeå universitet. Under början av maj var Ann Phoenix på besök på Genusvetenskapliga institutionen i Lund för att delta i det dagliga arbetet på institutionen, hålla workshops och seminarium. 

Det glädjer oss på institutionen att ha samarbeten med dessa två forskare som är ledande inom det genusvetenskapliga fältet och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete och utbyte framöver. 

Jack Halberstam
Jack Halberstam
Ann Phoenix
Ann Phoenix