Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hembiträde – Nygammalt yrke som kommer åter?

hembiträde

Rut-avdrag och rätt till personlig assistans har lett till en snabb ökning av jobb där arbetsplatsen är andras hem. Terese Anving har forskat på nannies och au pairers situation i Sverige och berättar mer om arbetsvillkoren för tidningen Du och Jobbet.

Efter flera decennier när det blev allt ovanligare att städa andras hem och passa andras barn har utvecklingen vänt. Redan på 1990-talet startade flera företag som specialiserade sig på hemstädning. När rätten att göra skatteavdrag för hushållsnära tjänster – Rut-avdrag- infördes 2006 var det startskottet för en snabb expansion av marknaden.

Andras hem har alltså återigen blivit en vanlig arbetsplats. Terese Anving, sociolog och biträdande lektor i genusvetenskap vid Lunds universitet, har tillsammans med Sara Eldén, docent vid Lunds universitet, forskat om bl a just nannies och au pairers situation i Sverige. Läs hela artikeln här.

terese