Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Forskningsmedel till projekt om sugardejting

En av de forskare som beviljats medel från forskningsrådet Forte är institutionens Lena Gunnarsson för ett projekt om sugardejting.
lights

I augusti 2017 kom sugardejting till Sverige, i och med lanseringen av sajten RichMeetBeautiful.se. Den ”sugardejting” som sajten förmedlar är ett kontraktliknande arrangemang mellan en ”sugarbaby” och en ”sugardaddy” – eller ibland ”sugarmama”. I typfallet inbegriper det en ung, vacker kvinna och en äldre, välbeställd man, där pengar och andra värden erbjuds i utbyte mot intimitet och sex.

lenafoto

Nu har Lena Gunnarsson från Genusvetenskapliga Institutionen, ihop med kollegan Sofia Strid, fått statligt forskningsstöd från Forte, på 3,5 miljoner för projektet ”Mellan relation och prostitution: Sugardejting och omförhandlingen av gränsen mellan ekonomi och intimitet” som inleds 2019.

Projektet betraktar preliminärt fenomenet sugardejting som en del av en global omstrukturering av sexuell exploatering och kopplar det till två vidare, ömsesidigt relaterade samhälleliga förändringsprocesser: det som forskare identifierat som en ökad instrumentalisering av intimitet och en normalisering av kommersiellt sex. Syftet med projektet är att använda sugardejting som en lins genom vilken forskarna kan analysera dessa vidare samhälleliga processer och hur de är förbundna med omstruktureringar av klass- och könsbaserade ojämlikheter.

Hittills finns mycket lite forskning om sugardejting och den som finns ramar till skillnad från detta projekt inte in sugardejting som en (o)jämlikhetsfråga. Att studien är förlagd till Sverige bidrar till dess relevans, även i ett internationellt perspektiv menar Lena Gunnarsson:

– Köns- och klassrelationerna i Sverige har länge varit relativt jämlika i internationellt jämförelse, men i och med nedmonteringen av välfärden har en tillbakagång skett som varit relativt drastisk jämfört med andra länder. Sugardejtings ankomst till Sverige är rimligtvis kopplad till denna tillbakagång på jämlikhetsområdet och den skarpare kontrasten mellan nu och då utgör potentiellt en särskilt fruktbar ingång för att synliggöra ojämlikhetens förändringsprocesser.

Projektet kommer att pågå i tre år och kommer att bidra med ny kunskap om pågående omvandlingar av förhållandet mellan ekonomi, intimitet, sexualitet och kön och hur de är kopplade till köns- och klassbaserade ojämlikheter i förvandling. Studien, som kommer att utföras i dialog med politiska intressenter, kommer också att bidra med konkret kunskap om det växande fenomenet sugardejting som kan ligga till grund för utvecklandet av adekvata policyåtgärder.

 

Projektet har uppmärksammats av bland annat Sveriges Radio. Lyssna på intervjun i Ekot här.

 

Senaste nyheter

2019-12-02

Bok om ungdomsupploppen i Stockholm mellan 1948-1987

Bok om ungdomsupploppen i Stockholm mellan 1948-1987
2019-11-22

Forskningsmedel till forskning om högerextrem metapolitik

Forskningsmedel till forskning om högerextrem metapolitik
2019-11-18

Intervju Sveriges Radio: Jämställdhet inom familjer med barnflickor och au pairs

Intervju Sveriges Radio: Jämställdhet inom familjer med barnflickor och au pairs
2019-11-07

Intervju: 'Ska socialisterna offra flyktingarnas rättigheter för att förbättra väljarstödet? Det finns ingen skandinavisk modell'

Intervju: 'Ska socialisterna offra flyktingarnas rättigheter för att förbättra väljarstödet? Det finns ingen skandinavisk modell'
2019-09-11

Boksläpp x 6

Boksläpp x 6

Genusvetenskapliga institutionen
Besök: Allhelgona Kyrkogata 14, Hus M, Lund
Postadress: Box 117, 221 00 Lund
Telefon: 046-222 00 00 (vxl.)

Samhällsvetenskapliga fakulteten