Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskningsmedel till forskning om högerextrem metapolitik

Cristian Norocel

I början av november fick vår forskare Ov Cristian Norocel motta forskningsmedel från Vetenskapsrådet för sitt projekt 'Det högerextrema metapolitiska projektet i digitaliseringens tidearv (E-META)'.

Projektet kommer undersöka hur olika högerextrema aktörer (tankesmedjor, partier, medborgargarden, enskilda individer) engagerar sig i en kollektiv och samordnad insats i syfte av att bygga en alternativ högerextrem världsbild, det s.k. högerextrema metapolitiska projektet. Tanken är att uppmärksamma den inverkan som digital teknologi haft på högerextremismens frammarsch, ofta manifesterad som ökande misogyni och homofobi, rasism och våldsbejakande antidemokratiska aktiviteter.


Syftet med det här forskningsprojektet är att öka förståelsen för hur användningen av nya interaktiva plattformar (Web2.0) skapar och upprätthåller alternativa extremhöger-identiteter. Det syftar även till att kartlägga den digitala interaktionen mellan a) det högerextrema metapolitiska projektets intellektuella källor b) spridningskanalerna för dessa idéer och c) de digitala avtryck från enskilda (gillar-markeringar, kommentarer) som reflekterar dessa idéer. Detta forskningsprojekt använder sig av en innovativ intersektionell metodologisk apparat som bygger på en fördjupad förståelse av samspelet mellan kön och sexualitet, etnicitet/ras och klass. Metoden lämpar sig för en sociopolitiskt kontextualiserad digital etnografi. Metoden möjliggör en s.k. triangulering av det analyserade digitala materialet: det förankras först i det bredare sociopolitiska och historiska sammanhanget och placeras därefter i den specifika kontextuella situationen där det skapades.


Forskningsprojektet kommer bidra med ny kunskap som kan fungera som ett pedagogiskt hjälpmedel för att stödja beslutsfattare, lärare, socialarbetare, och säkerhetsaktörer i deras arbete mot våldsbejakande högerextremism.

 

För att läsa mer om Cristians tidigare forskning finns här en länk till hans personliga sida.