Att förstå den Nordiska Paradoxen

Maria Wemrell et al har skrivit artikeln "Towards understanding the Nordic paradox: A review of qualitative interview studies on intimate partner violence against women (IPVAW) in Sweden" som nyligen publicerades i Sociology Compass.
paradox

Våld mot kvinnor i nära relation är ett stort folkhälsoproblem i hela världen, inklusive Sverige. Trots att de nordiska länderna rankas som bland de mest jämställda i världen, säger enkätdata (FRA 2014) att förekomsten av fysiskt och sexuellt våld mot kvinnor i nära relation ligger över EU-genomsnittet i Sverige och övriga nordiska länder. Detta fenomen, som benämnts som den Nordiska Paradoxen, behöver förklaras. Review artikeln undersöker vad tidigare studier baserade på kvalitativa intervjuer eller observationer har att lära oss om denna synbara paradox. Tre teman diskuteras. Det första är hur jämställdhet ses som relaterat, eller inte, till våld mot kvinnor i nära relationer i svensk forskning och praktik. Det andra är hur våld tenderar att andrefieras exempelvis genom antaganden att våld utövas av utländska snarare än svenska män. Det tredje är hur kausala mekanismer bakom våld i nära relationer har beskrivits, typiskt med referens till normer gällande maskulinitet, femininet och heterosexuell interaktion.

Läs hela här: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/soc4.12699

Wemrell, M. et al (2019). Towards understanding the Nordic Paradox: A review of qualitative interview studies on intimate partner violence against women (IPVAW) in Sweden. Sociology Compass, e-pub ahead of print, April 25.