Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Artikel: Representation of Intimate Partner Violence Against Women in Swedish News Media: A Discourse Analysis

violence
Bildkälla: Pikist

Maria Wemrell, forskare på genusvetenskapliga institutionen, har med medförfattare skrivit en artikel om representationen av våld mot kvinnor.

 

En artikel om representation av våld mot kvinnor i nära relationer i svensk nyhetsmedia, skriven av Maria Wemrell tillsammans med Nadja Karlsson, Marisol Lila och Enrique Gracia, har nyligen publicerats i tidskriften Violence Against Women. Artikeln påvisar en stark tendens till beskrivning av våld mot kvinnor i nära relationer som individuella incidenter snarare som händelser lokaliserade i en samhällelig kontext. Samtidigt visar den att kontextualisering av våldshändelser, genom referenser till mer strukturella faktorer, var vanligare i nyhetsartiklar där förövare representerades som icke-svenska. I enlighet med tidigare forskning påtalar artikeln därigenom tendenser till individualisering och andrefiering av våld mot kvinnor i nära relationer i Sverige. 

Läs artikeln på Sage journals.