Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Annika Wassén

Annika Wassén

Namn: Annika Wassén

Utbildningsbakgrund:
Genus upp till kandidatnivå samt musik -och ljuddesignprogrammet på Linnéuniversitetet. 

Arbetsplats:
Länsteatern på Gotland

Titel på nuvarande jobb:
Regional Scenkonstkonsulent

Vad arbetar du med nu? 
Som regional scenkonstkonsulent arbetar jag med att främja och utveckla scenkonstområdet (= teater, dans och musik) på Gotland. I arbetet ingår att  att ta initiativ till projekt som förnyar och utvecklar området i regionen, liksom att särskilt främja barn och ungas möjligheter att ta del av scenkonst både som publik och aktivt utövande. 

Vad har du gjort sedan du tog examen? 
Jag har studerat musik -och ljuddesignprogrammet i  och arbetat jag på ett Ungkulturhus. Jag har tonsatt olika projekt som musiker, suttit i styrelsen för olika kulturföreningar och i referensgrupp för Statens Kulturråd. Men också jobbat mycket lokalt med mångfaldsarbete inom t.ex Gotland Pride, Gotlands Regnbågsgrupp och Refugees Welcome Gotland.

Hur fick du din nuvarande anställning?
Den var utlyst och jag gick igenom en ansökningsprocess.

Hur ser en dag på jobbet ut?
Det är väldigt varierande. En stor del av dagen är kommunikation. Jag har nästan alltid minst ett möte per dag och svarar på många mail där jag tipsar, lotsar och stöttar olika kulturaktörer. Sen finns det annan tid som är mer rent arrangerande av en föreställning, utbildning eller en workshop. Sen finns det också tid då jag läser eller skriver projektansökningar eller underlag. 

Varför valde du att läsa genusvetenskap?
Jag har alltid varit väldigt intresserad av samhälle och mänskligt beteende, så sociologi var perfekt för mig och minns att jag älskade det.

På vilket sätt har du nytta av din utbildning i ditt nuvarande arbete?
På många sätt, inom kulturen jobbar vi hela tiden med breddat deltagande, inkludering, bättre tillgänglighet och för en större representation på scen. Det är tankesätt som genomsyrar nästan allt jag gör. Men ibland har jag även gjort mer riktade insatser som att hålla workshops eller utbildningar inom t.ex. HBTQ och scenkonst, eller jämlikt konstnärskap. Men förutom detta tror jag att genus har lärt mig att analysera saker på en strukturell nivå. Vilket går att tillämpa i vilken sektor som helst egentligen. I min tjänst befinner jag mig ofta på en strategisk nivå, och behöver analysera saker ur många olika perspektiv, jag behöver också läsa mycket långa akademiska texter och även själv kunna skriva underlag till en regional kulturplan eller liknande, som på många sätt är uppbygd som en akademisk uppsats med en disposition. Här har en akademiska utbildning verkligen format mig i hur jag närmar mig text.