Juridik i teori och praktik ur ett genusperspektiv

Kursen behandlar den svenska rättsordningens uppbyggnad, dess regler och begrepp samt genusrättslig forskning. Vi fördjupar oss inom de rättsområden som rör brott och straff, familj, arbete, jämställdhet och diskriminering, mänskliga rättigheter samt reklam och media.

Denna kurs ges i samarbete mellan Genusvetenskapliga institutionen och Juridiska fakulteten. Lärarna kommer främst från juridiken. Kursen är en obligatorisk kurs på Kandidatprogram i genusvetenskap och Equality and Diversity Management och läses som den tredje terminen i dessa program, men den kan även läsas som fristående kurs.

Kursen ger en grundläggande introduktion till juridik och praktisk tillämpning ur ett genusperspektiv och är användbar för studenter i arbete med allt ifrån jämställdhet och likabehandling till internationella frågor. Den ger utrymme för diskussioner och fördjupade studier av rättsfall och aktuell forskning.

Kursen omfattar 30 hp och ges varje hösttermin.

Sidansvarig: