Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Genusvetenskap: Grundkurs - genus, samhälle och identitet

GNVA33 VÅR/HÖST

Denna kurs utgör grundkursen i ämnet genusvetenskap, och ger en bred introduktion till de kunskaper i teori och metod som är viktiga för en genusvetare. Genusvetenskapen sätter frågor om makt, identitet och social förändring i fokus. Hur förstår vi kopplingen mellan jaget och samhället? Oavsett vad du planerar att arbeta med i framtiden, ger genusvetenskapen ovärderliga kunskaper om hur människor kan agera i relation till samhälleliga normer och strukturer.

Kursen ger djupa kunskaper i genusvetenskaplig teori och utvecklar analytiska redskap för att på ett systematiskt sätt tolka såväl vår historia som vår samtid. Genom en nyskapande struktur vävs samhällsvetenskapliga metoder in i frågor om feministisk teori, social hållbarhet och forskningsdesign. Du lär dig att

  • använda och utveckla genusvetenskapliga teorier och metoder
  • ställa frågor om och systematiskt analysera genusrelationer, sexualitet och ojämlikhet
  • analysera och föreslå förändringar som krävs för att skapa ett mer hållbart och jämlikt samhälle

Du får

  • läsa spännande forskning om kropp, genus, sexualitet, etnicitet och klass
  • tillsammans med genusforskare diskutera avgörande samhällsfrågor som till exempel jämlikhet, globalisering, migration och social och ekonomisk rättvisa
  • träning i att på ett vetenskapligt sätt analysera världen ur ett intersektionellt perspektiv, det vill säga hur olika maktrelationer korsar och förstärker varandra.

Kursen kan läsas fristående eller som en del av kandidatprogrammet i genusvetenskap. Kursen kan också ingå som valfri kurs i andra kandidatprogram. Att komplettera sin yrkesutbildning med studier i genusvetenskap är en god idé! Genuskompetens behövs inom alla yrken, och genusvetenskapliga perspektiv fördjupar förståelsen för processer inom alla områden.

Kursen omfattar 30 hp och ges varje termin.

 

Studievägledning

Studievägledare 
Josefin Larsson
Tel. 046-222 97 78
josefin [dot] larsson [at] genus [dot] lu [dot] se (josefin[dot]larsson[at]genus[dot]lu[dot]se)


Studievägledare
Maria Persson
046-222 08 01
maria [dot] persson [at] genus [dot] lu [dot] se


Lunds universitet: Universitets allmänna studievägledning