Framgångsrika homosexuella akademiker: ett villkorat innanförskap?

Författare:
  • Kerstin Sandell
Redaktör:
  • Kerstin Sandell
Publiceringsår: 2014
Språk: Engelska
Sidor: 218-250
Publikation/Tidskrift/Serie: Att bryta innanförskapet: kritiska perspektiv på jämställdhet och mångfald i akademin
Dokumenttyp: Del av eller Kapitel i bok
Förlag: Makadam förlag

Abstract english

Kerstin Sandell har gjort en studie utifrån homosexuella akademikers erfarenheter. Sandell visar att för homosexuella, liksom för andra minoritiserande grupper, ingår i de vardagliga interaktionerna allt från vardagshomofobi till uttalad diskriminering. Speciellt lyfter Sandell att den vardagliga gemenskapen på institutionerna präglas av heterograbbighet, något som skapar en marginaliserad position, både genom att den utesluter och genom en önskan hos de intervjuade att inte delta i denna form av gemenskap. Sandell benämner den position som homosexuella akademiker har som en villkorad inkludering, där homosexualitet antas inte spelar roll i ett förespeglat tolerant sammanhang, men ändå gör det.

• Gender Studies
  • gay