Feministiska interventioner : berättelser om och från en annan värld

Redaktör:
  • Diana Mulinari
  • Kerstin Sandell
Publiceringsår: 2006
Språk: Svenska
Sidor:
Dokumenttyp: Bok
Förlag: Atlas akademi

Abstract english

Feministiska teorier ger idag relevanta perspektiv på de

flesta vetenskapliga discipliner. Samtidigt har det genusvetenskapliga fältets förståelse av kön och könsrelationer vidareutvecklas och expanderats under de senaste dryga tjugo åren. Grupper som historiskt sett har

exkluderas från den vetenskapliga definitionen av

det ”verkliga” intervenerar nu i en genusvetenskap som utgår från att det är omöjligt att förstå könsrelationer utan att länka dessa till andra sociala relationer än kön. En av antologins styrkor är att utifrån berättelser från en annan värld tvinga fram andra berättelser om Sverige, om Europa, om världen och att genom dessa berättelser öppna

för andra visioner och andra sätt att tänka kön. Antologin visar att dessa berättelser om och från en annan värld har ett djup och en komplexitet i det som idag ofta kallas intersektionalitet. Boken visar dessutom på en bredd i dialoger med andra feministiska interventioner.

I boken intervenerar några av de centrala forskarna inom det intersektionella fältet i bland annat Fröken Sverige-tävlingen, afrikansk dans i Sverige och svenska latinas.

Medverkar gör: Maria Eriksson, Gunlög Fur, Lena Karlsson, Catharina

Landström, Catrin Lundström, Katarina Mattsson, Diana Mulinari, Katarina